

Med en intressebevakningsfullmakt håller du livet i dina egna händer
Vardagen är oförutsägbar – en sjukdomsattack eller olycka kan överraska vem som helst av oss. Därför är det bra att förbereda sig inför framtiden. Med en intressebevakningsfullmakt säkerställer du att det som är viktigt för dig stannar i dina egna händer även när du inte själv kan fatta beslut.
Med en intressebevakningsfullmakt håller du livet i dina egna händer
Vardagen är oförutsägbar – en sjukdomsattack eller olycka kan överraska vem som helst av oss. Därför är det bra att förbereda sig inför framtiden. Med en intressebevakningsfullmakt säkerställer du att det som är viktigt för dig stannar i dina egna händer även när du inte själv kan fatta beslut.

Det är lätt att göra en intressebevakningsfullmakt
Med en intressebevakningsfullmakt bestämmer du vem som kan sköta dina ärenden och hur de sköts när du själv inte kan fatta beslut. Där kan du berätta om dina egna önskemål om t.ex. hälso- och sjukvård, ekonomi eller egendomsförvaltning. På så sätt fortsätter du ditt eget liv även i svåra stunder.
Varje intressebevakningsfullmakt är individuell. Därför finns det ingen färdig mall som passar alla. Intressebevakningsfullmakten ska dock upprättas när du fortfarande är funktionsduglig.
- När du gör en fullmakt ska du ta hjälp av en expert så att alla ärenden beaktas. Hjälp finns att få vid till exempel advokat- och rättshjälpsbyråer, juridiska byråer, banker och olika organisationer.
- Välj en förvaltare som du vill ska sköta dina ärenden. Du kan också bestämma en sekundär förvaltare och ersättare.
- Anteckna vilka ärenden som ska skötas åt dig. Du kan också skriva in individuella önskemål i fullmakten.
- När dokumentet är färdigt behöver du två ojäviga vittnen som är närvarande när det undertecknas.
- Se till att din förvaltare vet var intressebevakningsfullmakten finns och får den i sin besittning om det blir aktuellt att fastställa fullmakten.
- Intressebevakningsfullmakten skickas till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata för fastställelse först när du inte själv kan sköta dina egna ärenden.
- Intressebevakningsfullmakten kan anpassas enligt din situation. Den upphör att gälla om din förvaltare meddelar att han eller hon avstår från sitt uppdrag eller om du ansöker om återkallande av fullmakten hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Denna situation kan uppstå till exempel om du har blivit frisk från en allvarlig sjukdom och du kan sköta dina egna ärenden själv igen.
- Mer information om att upprätta en intressebevakningsfullmakt hittar du här.
- Se också vanliga frågor om intressebevakningsfullmakter
Har du utsetts till intressebevakningsfullmäktig?
Som intressebevakningsfullmäktig är din primära uppgift att sörja för din närståendes rättigheter och sköta din närståendes ärenden – för hans eller hennes bästa.
- Om fullmaktsgivaren inte kan sköta de ärenden som intressebevakningsfullmakten omfattar ska du ansöka om fastställande av fullmakten hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.
- Om du sköter din närståendes ekonomiska angelägenheter ska du upprätta en egendomsförteckning inom tre månader efter att fullmakten har fastställts.
- Sköt de ärenden och önskemål som anges i intressebevakningsfullmakten. Förvara handlingar som gäller egendomsförvaltningen, såsom kontoutdrag och verifikat.
- När intressebevakningsfullmaktens giltighetstid upphör ska du göra en slutredovisning. Överlåt fullmakten, slutredovisningen och egendomen till fullmaktsgivaren eller någon annan som har rätt till egendomen.
- Läs mer om fullmaktstagarens uppgifter här
Håll besluten i dina egna händer – gör en intressebevakningsfullmakt
-
En överraskande olycka stannade upp barnfamiljens vardag
En tvåbarnsmamma skadades allvarligt i en olycka. Utan intressebevakningsfullmakten hade det till och med varit svårt för den egna maken att fortsätta familjens vardag.
-
Ekonomiskt skydd vid allvarlig sjukdom
Aktiva Anttis liv förändrades på grund av plötslig sjukdom. Med en på förhand upprättad intressebevakningsfullmakt kunde de närstående dock trygga vardagens önskemål äv…
-
Frågor och svar
Ska du göra en intressebevakningsfullmakt för dig själv eller en närstående? Nedan har vi sammanställt de vanligaste frågorna om hur man gör och fastställer fullmakten.
Stödgivare

Finansministeriet
FM är ett av de 12 ministerierna vid statsrådet. Vi säkerställer att kommande generationer har ekonomiska valmöjligheter i en välmående rättsstat.

Justitieministeriet
Justitieministeriet upprätthåller och utvecklar rättsordningen och rättssäkerheten, stärker demokratins strukturer och ser till att medborgarnas grundläggande fri- och rättigheter tillgodoses.

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Myndigheten erbjuder tjänster vid kundernas olika livshändelser. Den fastställer intressebevakningsfullmakten vid tappad funktionsförmåga.

Social- och hälsovårdsministeriet
Social- och hälsovårdsministeriet säkerställer människornas funktionsförmåga, utkomst och tjänster. Vår vision är ett samhälle med god sammanhållning och hållbar välfärd.

FINE Försäkrings- och finansrådgivning
Vi ger råd och hjälper kunder vid frågor, problem och tvister som gäller försäkringar, banker och investeringar.

FPA
FPA sörjer för den sociala tryggheten i livets olika skeden för alla som bor i Finland och för många finländare som bor utomlands.

Finanssiala
Finanssiala ry samlar den finländska finansbranschens synpunkter och driver sina medlemsbolags intressen.

HOK-Elannon Lakipalvelu
HOK-Elannon Lakipalvelussa autamme inhimillisten kysymysten äärellä arjen keskellä. Tarjoamme asiantuntijapalvelua perhe- ja jäämistöoikeuden alalla.

OP Gruppen
OP Gruppen är Finlands största finansgrupp. Vi erbjuder en omfattande helhet av bank- och försäkringstjänster till person- och företagskunder.

POP Banken
POP Bankens experter betjänar dig lokalt och rikstäckande online, i mobilen ock på kontoret.
I kampanjen deltar
De organisationer som deltar i kampanjen I egna händer ger stöd i vardagen även när man mister sin funktionsförmåga. Se vilka som erbjuder tjänster i anslutning till intressebevakningsfullmakter i din region!
Vill din organisation delta i kampanjen i egna händer? Kontakta: dvv.viestinta@dvv.fi.