Elina Gustafsson planerade innehållet i sin intressebevakningsfullmakt på IG Live: Kom ihåg dessa saker!

Man kan skissa upp sin egen intressebevakningsfullmakt till exempel med en kompis någon kväll. Det gjorde Elina Gustafsson med Sanna Sotaniemi, sakkunnig vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. De använde guiden i Suomi.fi som hjälp för att planera innehållet i intressebevakningsfullmakten. I guiden finns exempelfraser på de uppgifter som ska inkluderas i fullmakten.

I livesändningen på Instagram pratar den livliga duon först lättsamt om vädret, tills ämnet ändras på ett ögonblick. ”Och varför pratar vi nu om det likluktande ordet intressebevakningsfullmakt?” ljuder Elina Gustafssons eller Ellugees ledande fråga.

För att alla borde göra en sådan. Det är inte bara fråga om en handling för gamlingar, eftersom vem som helsts funktionsförmåga kan försämras tillfälligt till exempel på grund av en olycka eller sjukdom. ”Det är bra även för mig som 31-åring att göra upp en intressebevakningsfullmakt”, funderar Ellugee. ”Men jag vet inte hur man konkret sett kan göra det.”

Som tur är vet Sanna Sotaniemi som sitter bredvid.

En intressebevakningsfullmakt är ett sätt att sköta ärenden som du vill

Intressebevakningsfullmakten upprättas i form av en fullmakt. I den berättar den som utfärdat fullmakten, dvs. fullmaktsgivaren, vem som får sköta hens ärenden och hur de ska skötas när hen inte längre kan göra det själv.

Fullmakten förvaras i eget förvar, till exempel i en skolåda. ”Bara du berättar för den fullmäktige vilka skor det är fråga om”, skrattar Sanna. Den fullmäktige skickar den originala fullmakten i pappersform, ansökan och ett läkarutlåtande till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) först när fullmaktsgivaren inte längre kan sköta de ärenden som nämns i fullmakten.

Fullmakten upprättas gammalmodigt i pappersform

Intressebevakningsfullmakten ska alltid undertecknas med penna. Intressebevakningsfullmakten kan göras upp på dator, men även då måste den skrivas ut och undertecknas. ”Old school!” säger Ellugee glatt.

Sanna berättar att kravet på att intressebevakningsfullmakten ska undertecknas i pappersform kommer från lagen. MDB arbetar dock för att ett elektroniskt register skulle tillåtas, vilket skulle till exempel möjliggöra elektroniskt undertecknande av fullmakten. Den elektroniska underskriften duger dock inte ännu.

Suomi.fi-guiden hjälper: Så här upprättar du en intressebevakningsfullmakt

Duon går igenom guiden Intressebevakning och intressebevakningsfullmakt på Suomi.fi. Guiden berättar om det viktigaste gällande både intressebevakning och intressebevakningsfullmakten och hur den upprättas. I guiden finns till exempel åtta punkter genom vilka man kan skapa ett giltigt dokument av intressebevakningsfullmakten. Efter varje punkt finns det också en exempelmening som fullmaktsgivaren vid behov kan anpassa till sin situation. 

”Vad ska man skriva i fullmakten?”, muttrar Ellugee och bläddrar i guiden. Så här kommenterar duon punkterna:

1. Fullmaktsgivarens och fullmäktigens uppgifter

”Det vill säga jag som fullmaktsgivare och min partner som fullmäktige”, konstaterar Ellugee.

I handboken nämns att man även kan utse en andrahandsfullmäktig och en ersättare i fullmakten. ”Man ska inte fastna på det här”, säger Sanna. ”En pålitlig person räcker. Men om det finns flera förtroendepersoner kan de naturligtvis utses till andrahandsfullmäktige eller ersättare.”

2. Vilka ekonomiska angelägenheter får fullmäktigen sköta?

”Här står till exempel försäljning av fastigheter och att ge gåvor. Jag har inga fastigheter – ännu”, lyfter Ellugee fram, och Sanna tar tag i hennes sista ord: ”Bra tänkt! När man skriver fullmakten lönar det sig att inte bara fundera på ögonblicket just nu. En allmän fullmakt är bättre än en exakt definierad fullmakt. En exakt definierad fullmakt kan utelämna något mycket väsentligt när saker och ting förändras under årens lopp.”

Sanna påpekar också att om fullmakten inte innehåller någon mening om fastigheter får den fullmäktige inte till exempel sälja eller pantsätta fullmaktsgivarens fastighet. Då behövs en intressebevakare som ännu måste ansöka om tillstånd för försäljning. Det är alltså fråga om en betydligt svårare sak än att lägga till en mening i fullmakten för säkerhets skull.

Fastigheter är till exempel tomter och lokaler med byggnader samt obebyggda skogsfastigheter. Fastigheten innehåller alltså alltid mark.

”En bostadsaktie är inte en fastighet”, påpekar Sanna, ”så den fullmäktige kan sälja bostadsaktien även om det inte står något om det i fullmakten.”

3. Vilka ärenden i anslutning till vård och boende får den fullmäktige sköta?

Sanna berättar att den fullmäktige i allmänhet sköter både ekonomiska ärenden och ärenden som gäller personen, dvs. vård och boende. De senare får den fullmäktige dock sköta först när fullmaktsgivaren inte längre förstår dem själv.

Ellugee lyfter fram livstestamentet. Det kan nämnas i fullmakten, men det lönar sig att göra ett livstestamente som ett separat dokument.

”Här i guiden står det att du dessutom kan ge den fullmäktige noggrannare anvisningar, till exempel om den där frukosten som vi pratade om sist”, nämner Ellugee. Det lönar sig att sammanställa instruktionerna till ett eget dokument.

4. Villkor för ikraftträdande

Sanna blir allvarlig och säger med eftertryck att om denna punkt saknas i fullmakten är fullmakten inte giltig och i praktiken meningslös. ”Alltså copy-paste exempeltexten i Suomi.fi:s guide direkt till den egna fullmakten”, säger Ellugee.

5. Andrahandsfullmäktig och ersättare för fullmäktigen

Ibland kan den fullmäktige tillfälligt eller permanent inte sköta sitt uppdrag. I fullmakten kan man utse flera förtroendepersoner som kan sköta ärenden i stället för den egentliga fullmäktigen.

Å andra sidan kan den fullmäktige inte nödvändigtvis alltid sköta alla ärenden eftersom hen är jävig, dvs. till exempel en för nära släkting. Även då är det bra om det i fullmakten har utsetts en ojävig ersättare, såsom en person utanför familjen.

6. Att se och dela uppgifterna

”Min partner får inte skvallra om mina ärenden i någon tidning. Mina systrar får man berätta”, säger Ellugee. Den fullmäktige får dock inte utan tillstånd berätta om fullmaktsgivarens ärenden för någon, inte ens för familjemedlemmarna eller partnern. ”Om du alltså vill att din partner som fullmäktige får berätta om dina ärenden för dina systrar, anteckna det i fullmakten”, ger Sanna anvisningar.

”Dessutom är det lättare att sköta dina ärenden om du ger den fullmäktige lov att se till exempel dina hälsouppgifter”, fortsätter Sanna.

7. Övervakning av fullmäktigens verksamhet

”Vem övervakar min partner?” Ellugee frågar sjungande och slår takten med händerna.

Efter att fullmakten har fastställts gör den fullmäktige upp en egendomsförteckning för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. På så sätt vet alla vilka tillgångar fullmaktsgivaren har och hur den fullmäktige förvaltar dem.

I fullmakten kan man anteckna att den fullmäktige regelbundet ska göra en årsredovisning av sin verksamhet. ”Det är dock få som gör en sådan uppteckning, eftersom det innebär mer arbete”, säger Sanna.

När uppdraget upphör gör den fullmäktige en slutredovisning, dvs. en rapport över hur hen har skött uppdraget. Beroende på situationen ges den antingen till fullmaktsgivaren eller dödsboet. I fullmakten kan man anteckna att slutredovisningen inte behöver göras.

8. Underskrift med vittnen

Fullmakten måste undertecknas i pappersform, en elektronisk underskrift duger inte. Dessutom måste två ojäviga vittnen bevisa att du förstår underskriftens innebörd och att du undertecknar handlingen av egen vilja. De behöver dock inte se fullmaktens innehåll.

”Till exempel vissa nära släktingar är jäviga. Ta inte släktingar som vittnen”, råder Sanna. ”Så till exempel kompisar eller lagkamrater kan vara vittnen”, upptäcker Ellugee och fortsätter med lättnad: ”Jag behöver inte gå ut på gatorna eller till grannen.”

Sanna rekommenderar att man anlitar en sakkunnig, såsom en rättshjälpsbyrå, en advokatbyrå, en juridisk byrå eller bankens notariatservice för upprättandet av fullmakten.

På IG Live ställdes många frågor. Du kan lyssna på Ellugees och Sannas svar på inspelningen på Instagram eller läsa vanliga frågor på webbplatsen för kampanjen I egna händer.

På föregående IG Live diskuterade Ellugee och Sanna intressebevakningsfullmakten mer allmänt. Du kan läsa  sammanfattningen på webbplatsen I egna händer eller se inspelningen på Instagram.