Vakavaa sairautta vastaan taistelu vei Antin vuodeosastolle useampaan kertaan – “Onneksi oma äiti pystyi hoitamaan asioitani sillä välin, kun omat voimat eivät siihen riittäneet”

Somerolainen Antti sairastui vakavasti 36-vuotiaana. Monien sairaalajaksojen aikana Antti ei jaksanut huolehtia arjen asioista, kuten vuokranmaksusta tai sairauspäivärahojen hakemisesta. Sairauden diagnoosi havahdutti onneksi miettimään myös arjen sujuvuutta ja edunvalvontavaltuutus ehdittiin tehdä riittävän ajoissa. Sen avulla Antin äiti pystyi hoitamaan poikansa talouteen ja terveyteen liittyviä asioita rankimpien hoitojaksojen aikana.

Elämä yllätti aktiivista elämää viettävän Antin 36-vuotiaana, kun hänellä todettiin suolistosyöpä. Vakava sairaus tuli miehelle yllätyksenä, eikä hänelle yksin asuvana ja aktiivisena aikuisena ollut tullut mieleenkään, että tulevaisuuteen pitäisi varautua myös omien asioiden hoitamisen näkökulmasta.

“Jos jotenkin tätä asiaa olin ajatellut, niin ennemminkin siitä näkökulmasta, että huolehdin aikanani itse omista vanhemmistani. En ollut osannut varautua, että saattaisin itse tarvita jonkun hoitamaan minun asioitani,” Antti miettii.

Diagnoosin tehneen lääkärin oivallisen kehotuksen vuoksi edunvalvontavaltuutuksen tekemiseen ehdittiin vielä tarttua. 

“Kun sairauden vakavuus oli tiedossa, tajusimme viimeistään, että voi tulla hetki, etten saa itse asioitani hoidettua. Onneksi ehdimme ennen pitkiä hoitojaksoja laittaa asian kuntoon ja sain valtuutettua äitini hoitamaan puolestani raha-asioitani, erilaisten tukien hakemista ja tarvittaessa tekemään myös terveyteeni liittyviä päätöksiä, jos tilanne olisi huonontunut kriittisesti,” Antti kertoo.

Valtuutuksen turvin äiti huolehti Antin vuokran ja laskujen maksusta ja olisi tarvittaessa voinut päättää myös Antin jatkohoitomahdollisuuksista. Hän teki Antin kanssa myös tärkeän päätöksen Antin moottoripyörän myymisestä, mikä oli Antin tulojen laskiessa välttämätöntä. Valtuutukseen kirjatun toiveen mukaisesti äiti hoiti myös Antin kuukausilahjoitukset hyväntekeväisyyteen.

Viime hetkellä hoidettu edunvalvontavaltuutus toi mielenrauhaa

Edunvalvontavaltuutus on asiakirja, joka pitää tehdä ennakkoon, jotta se voidaan mahdollisen toimintakyvyttömyyden hetkellä ottaa sujuvasti käyttöön. Siinä määritellään valtuutettu sekä asiat, mitkä haluaa valtuutetun hoitavan. Antti teki valtuutuksen oman pankkinsa asiantuntijan kanssa.

Täpärästi viime hetkellä edunvalvontavaltuutuksen tehnyt Antti pystyi keskittymään täysillä toipumiseen, kun muiden asioiden hoituminen ei painanut mieltä. Voinnin heitellessä hän tiesi, että asia olisi siltä osin kunnossa, jos uusi sairaalajakso koittaisi taas.

“Sairasvuoteella taistellessa minulle oli todella tärkeää, että asiat olivat omissa käsissäni ja sain siltä osin säilytettyä itsemääräämisoikeuden. Tiesin, että minulle luotettu ja tärkeä henkilö huolehtii asioistani silloin, kun en itse pystynyt,” Antti summaa. 

Antin tarina on kuvitteellinen kertomus, joka pohjautuu tosielämän tilanteisiin. Kertomuksen tarkoituksena on kuvata tyypillistä tilannetta, jossa edunvalvontavaltuutusta tarvitaan.


Jos sairastut vakavasti, edunvalvontavaltuutuksen turvin luottoihmisesi voi

  • hoitaa raha-asioita ja maksaa laskuja
  • myydä omaisuutta
  • hakea etuuksia tai tukia puolestasi
  • päättää terveyteen liittyvistä asioista, jos et siihen päätöksentekohetkellä itse pysty

Miten teen edunvalvontavaltakirjan? Lue Suomi.fi-oppaasta.